Hoe help je je kind als het een broertje of zusje moet missen?

Als je een miskraam hebt gehad of ervoor hebt moeten kiezen om je zwangerschap af te breken, is dat niet alleen voor jou en je partner een verlies waar je mee moet leren leven.

Ook je kind mist een broertje of zusje. Dat is niet alleen zo als je al een kind hebt wanneer je zwangerschap mis gaat, ook het kind of de kinderen die je na het verlies van je ongekende kindje misschien nog gekregen hebt missen hun broer of zus.

Soms geeft een kind dat duidelijk aan door te vragen naar een broertje of zusje.

Het kan echter ook zijn dat het zich op andere manieren uit. Bijvoorbeeld door veel te vragen naar de dood, door onverklaard druk gedrag of door zich extra lief te gedragen. Kinderen uiten zich op veel verschillende manieren.
Misschien wil je ze niet met je verdriet belasten en probeer je het bij ze weg te houden. Dat gaat niet, kinderen voelen het feilloos aan als jij verdrietig bent. Als ze dan niet weten waarom dat is gaan ze vaak invullen dat het hun schuld is, omdat zij niet lief genoeg zijn.

Het is voor je kinderen belangrijk dat ze het weten.

Praat er daarom over met ze, op een manier die aansluit bij hun leeftijd waardoor ze het kunnen begrijpen. Wanneer je dit moeilijk vindt kan het helpen om een boekje met hen te lezen.
In het artikel Met deze boekjes kun je je kind vertellen over je misgelopen zwangerschap geef ik je concrete tips voor lieve kinderboekjes.

Tastbaar maken

Wanneer je kinderen het weten kun je ze helpen met het zichtbaar maken van hun gemis. Je kunt ze iets moois laten maken voor hun broertje of zusje, een tekening bijvoorbeeld. Zo’n tekening kun je dan weer ophangen in een mooi lijstje.
Je kunt ook een hoekje inrichten in je huis, een plekje aan de muur of op een tafeltje. Wanneer je daar niet van houdt, of er na verloop van tijd zoveel dingetjes verzameld zijn dat ze daar niet meer passen, kun je er ook voor kiezen om de spulletjes bij elkaar te bewaren.
Je kunt samen met je kind al die tastbare dingen in een mooie doos doen en daar af en toe naar behoefte in snuffelen, iets dat ook heel fijn kan zijn voor jezelf.
Een andere manier om het gemis tastbaar te maken is een speciaal poppetje of speciale knuffel als symbool voor het broertje of zusje dat niet kon blijven. Irene van Wesel schreef daar een mooi blog over.

Wil je meer lezen over hoe je je kind(eren) kunt helpen?

Lees dan het gratis e-boek ‘Een miskraam, en nu? 7 inzichten die je verder helpen’ Je kunt het hier aanvragen.
En weet jij nog andere tips of boeken voor kinderen hierover? Je helpt anderen daarmee als je hieronder een reactie plaatst.

Meer handvatten

In het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap krijg je meer handvatten om je kind te helpen en hoe je kunt omgaan met vragen van je kind naar een broertje of zusje.
Rust rond je misgelopen zwangerschap is een uniek programma om jou te ondersteunen en begeleiden. In stappen help ik je stap voor stap je verlies te integreren.
Wil je meer weten? Klik dan hier.

Ook interessant:

4 gedachten over “Hoe help je je kind als het een broertje of zusje moet missen?

  1. Pingback: Wanneer komt de tweede? | Praktijk Janna

  2. Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Paula | Praktijk Janna

  3. Pingback: Hoe overleef je je uitgerekende datum? | Praktijk Janna

  4. Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Anoek | Praktijk Janna

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *