In onze cultuur kennen we vrijwel geen rituelen om een miskraam of zwangerschapsverlies te herdenken. Gelukkig komt daar langzaam maar zeker verandering in. Waarbij we ons kunnen laten inspireren door gebruiken in andere culturen, zoals bijvoorbeeld in Japan.
Onzichtbaar verlies
Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt verandert je leven. Of je er nu lang naar uitgekeken hebt of er misschien helemaal niet op gerekend had, je leven staat op zijn kop want er groeit nieuw leven in je.
Als het dan misgaat ben je niet alleen maar niet meer zwanger, je verliest je ongekende kindje.
Het kindje dat je verwachtte, dat je onder je hart droeg en waar je al van hield. Het kindje dat je maar zó kort hebt gedragen dat je de kans niet hebt gekregen het te kunnen leren kennen.
Je verliest niet iemand die tastbaar in je leven was, maar er blijft wel een lege plek achter. Je verlies is onzichtbaar en dat maakt het ingewikkeld .
Voor jezelf, en ook voor je omgeving, want voor hen is het helemáál onzichtbaar. Je merkt dan ook vaak dat zij het al snel weer lijken te vergeten.
Daar komt bij dat we in onze samenleving geen rituelen kennen rondom het verlies van een kindje in de zwangerschap.
Het onzichtbare zichtbaar maken
Wat kan helpen is je ongekende kindje op een symbolische manier zichtbaar maken voor jezelf. Zo plaats je het meer buiten jezelf en dat geeft vaak lucht. Veel vrouwen hebben een hoekje in huis of tuin [al dan niet zichtbaar voor anderen] met beeldjes, kaarsjes en dergelijke.
Je creëert hiermee als het ware wat afstand en tegelijk maak je je kindje en jouw verbinding met je kindje meer tastbaar. Je geeft het een plaats in je leven.
In andere culturen kent men vaak andere gebruiken en rituelen om een miskraam of zwangerschapsverlies te herdenken. Rituelen die ook ons kunnen troosten. Zo kwam ik een tijdje geleden een verhaal tegen van de Amerikaanse Angela Wilson, hoe een Japans gebruik haar troost gaf.
Jizo beeldjes om je miskraam of zwangerschapsverlies te herdenken in Japan
Op Japanse begraafplaatsen zie je veel stenen Jizo beeldjes. Beeldjes met een kinderlijk gezicht en een rood mutsje, cape of slab. Ook vind je vaak speelgoed en/of bloemen aan de voeten.
Kinderen die al voor de geboorte overlijden worden in Japan ook wel een waterkinderen genoemd. Een waterkind heeft in de ogen van de Japanners nog niet de kans gehad om karma op te bouwen en zou daarom niet in de hemel kunnen komen. Van de god Jizo wordt gezegd dat hij de kinderzielen begeleidt en ze het hiernamaals binnen smokkelt in de mouwen van zijn mantel.
Niet alleen Japanse ouders, ook Angela Wilson en haar man haalden hier troost uit.
Ze woonden alweer jaren in Amerika toen Angela een miskraam kreeg en ze zich Jizo weer herinnerden. Ze bestelden via internet hun eigen Jizo beeld.
Je kunt het verhaal van Angela hier lezen: The Japanese Art of Grieving a Miscarriage [het artikel is in het Engels].
Maak je eigen ritueel
Spreekt het idee van een Jizo beeldje je aan? Zoek dan eens op Etsy naar Jizo. Je vindt dan allerlei items. Niet alleen stenen beeldjes maar ook tekeningen, foto’s, vilten poppetjes en zelfs sieraden.
En wil jij graag je eigen ritueel maken om je ongekende kindje plaats te geven? Kijk dan eens naar het online programma Maak van je uitgerekende datum een bijzonder gedenkmoment. Daarin heb ik nog veel meer voorbeelden en help ik je stap voor stap om te kiezen wat bij je past. [En dat hoef je niet per sé aan je uitgerekende datum te koppelen 😉 ].
Of kom naar de workshop Geef je ongekende kindjes plaats. Daar maken we in een liefdevolle fotoshoot met witte ballonnen die je ongekende kindjes symboliseren een persoonlijke herinnering.
Ook interessant: