Als je een miskraam hebt gehad kun je het daar soms behoorlijk moeilijk mee hebben.
Wanneer het pas gebeurd is vind je dat vaak logisch, maar ook als er al wat meer tijd is verstreken kan je verdriet soms opnieuw de kop opsteken.
Misschien twijfel je soms om hulp te zoeken. Want dat kun je toch ook wel zelf? Na verloop van tijd zal het toch wel beter gaan?
Maar wanneer heb je nou precies hulp nodig?
Eigenlijk moet de vraag niet zijn wanneer je hulp nodig hebt, maar wanneer je hulp kunt gebruiken.
En het is logisch dat je twijfelt, want het is best spannend om om hulp te vragen.
En misschien red je het uiteindelijk zelf ook wel.
Maar hoe fijn zou het zijn om je gesteund te voelen. Als er iemand is die je de weg wijst en een stukje met je mee loopt. Zodat je niet zo lang hoeft te dwalen. Zodat je even samen wat stappen kunt zetten en je daarna je eigen weg weer kunt vinden.
Vergelijk hulp bij het verwerken van je miskraam eens met een vaatwasser: als je er geen hebt vind je het een luxe, want het is toch eigenlijk maar een kleine moeite om met de hand af te wassen. En als je het samen doet ook best gezellig.
Maar ben je eraan gewend en hij gaat stuk, of ben je een paar weken op vakantie geweest en heb je zelf weer de vaat gedaan, dan waardeer je ‘m weer enorm.
Die vaatwasser bespaart je tijd en energie die je nu kunt besteden aan andere dingen.
Zo is het ook met het gunnen van hulp aan jezelf.
Misschien voelt het voor jou een beetje als luxe, maar je bespaart je de tijd om alles zelf te moeten uitzoeken en de energie om het alleen te moeten doen.
En zeg nou zelf, een steuntje in je rug is toch hartstikke fijn?
Ondersteuning komt ook je gezin ten goede.
Wanneer jij om wat voor reden dan ook niet lekker in je vel zit heeft dat ook zijn weerslag op je relatie en je gezin. Je bent dan vaak eerder prikkelbaar en daar reageert je partner of je kind op.
Als jij je eigen gevoelens kunt hanteren brengt dat niet alleen meer rust voor jezelf, maar ook binnen je relatie en je gezin.
Als je al een kind hebt kun je er zijn voor je kind als dat nodig is én je geeft je kind het voorbeeld hoe het met verdriet kan omgaan.
Want kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet.
En als je nog bezig bent om je kinderwens te vervullen?
Wanneer je nog bezig bent om je kinderwens te vervullen is dat een spannende tijd, en juist dan kan het verdriet om je miskraam opnieuw om aandacht vragen.
Mocht je wens vervuld worden dan blijft vaak ook het gemis van dit kindje (of deze kindjes als je het al vaker hebt meegemaakt) bestaan. En het is fijn om daar handvatten bij te krijgen. En ook is het voor je volgende kind belangrijk dat je je ongekende kindje(s) plaats geeft in jullie leven. Dat brengt rust.
In het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap besteden we daar ook uitgebreid aandacht aan.
En mocht je wens niet snel of uiteindelijk niet vervuld worden: in Rust rond je misgelopen zwangerschap is er ook ruimte om de behoefte(n) onder je kinderwens en je grenzen hierin te onderzoeken. Dat kan je echt verder helpen en steunen, al tijdens deze periode.
Gun jij jezelf hulp?
Dan kun je kiezen uit persoonlijke begeleiding of het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap volgen.
Twijfel je wat het beste bij jou past? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek. Ik ga graag met je in gesprek om je te helpen kiezen.
Ook interessant:
Pingback: 7 redenen waarom je geen hulp nodig hebt of er zelf wel uitkomt | Praktijk Janna