Een miskraam, afgebroken zwangerschap of stil geboren kindje zet je wereld op zijn kop, je verdriet is groot.
Voor je omgeving is het vaak moeilijk te begrijpen wat je doormaakt en veel mensen weten niet goed hoe ze moeten reageren. Je merkt dat sommigen je gaan mijden terwijl anderen met onhandige opmerkingen komen die jou onbedoeld kwetsen.
Er is weinig aandacht voor jouw verdriet, waardoor je weinig steun ervaart en je je vaak eenzaam voelt.
Iemand die hetzelfde meemaakt begrijpt je beter, daarom kan het heel fijn zijn om met lotgenoten over je gevoelens te praten.
Je merkt al snel dat zij aan een half woord genoeg hebben. Je hoeft niet alles tot in detail uit te leggen, maar als je dat wel wilt is daar begrip voor. Lotgenoten begrijpen je als geen ander.
Natuurlijk is het spannend om je verhaal te delen met mensen die je niet kent.
Hoewel ieder zijn of haar eigen verhaal heeft, merk je toch meestal al snel dat er veel overeenkomsten zijn. De spanning valt dan weg.
In de verhalen van de anderen vind je vaak veel herkenning. Wanneer je ziet dat jij niet de enige bent die worstelt met het gebrek aan steun voel je je lang niet meer zo eenzaam.
Ongemerkt leer je ook veel van elkaar. Je geeft elkaar tips en het zien hoe anderen ermee omgaan brengt je op nieuwe ideeën.
Wanneer je kunt delen met elkaar en elkaar kunt helpen voel je je verbonden en gesteund. En dat geeft weer hoop voor de toekomst.
Niet iedere vorm van lotgenotencontact brengt je echter evenveel.
Toevallig contact met een lotgenoot kan je veel bieden. Ook je verhaal delen in een online forum of besloten Facebook groep lucht vaak op en geeft veel herkenning. Een nadeel kan zijn dat je door de verdrietige verhalen van anderen steeds opnieuw met je eigen verdriet wordt geconfronteerd. Je kunt daardoor het gevoel krijgen dat je niet vooruit komt.
Je hebt vooral contact met anderen bij wie het verdriet ook nog vers is, zij lopen tegen dezelfde dingen aan. Wat je hierin mist is een voorbeeld, een gids die je verder kan helpen.
Lotgenotencontact onder professionele begeleiding is een mooie combinatie.
Heb je behoefte aan laagdrempelig contact met lotgenoten, meld je dan aan voor de (geheime) Supportgroep op Facebook. In deze groep is kun je elkaar steunen en inspireren op een positieve manier. De groep wordt door mij beheerd, waardoor er ook professionele begeleiding is.
Ook in het online coachingsprogramma Rust rond je misgelopen zwangerschap is lotgenotencontact met begeleiding een onderdeel, naast oefeningen, stukjes theorie en inzichten.
In een workshop Leer je lichaam weer vertrouwen is ruimte voor het delen van je verhaal en je gevoelens. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan uitleg over die gevoelens, staan we stil bij wat je gevoel je te vertellen heeft en doen we praktische oefeningen waar je ook later thuis mee uit de voeten kunt.
Zo komt er, naast steun en begrip, ook beweging en heling. Je kunt weer gaan leven in plaats van overleven.
Ook interessant:
Pingback: Zo’n 30.000 vrouwen per jaar krijgen een miskraam en toch voel je je eenzaam | Praktijk Janna
Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Juliette | Praktijk Janna
Pingback: Is het erg om jaloers te zijn? | Praktijk Janna