De impact die een miskraam of afgebroken zwangerschap heeft wordt door iedereen anders beleefd.
Hoewel er veel overeenkomsten zijn, heeft de één het er moeilijker mee dan de ander. Dat heeft niet per sé te maken met hoe ver de zwangerschap al gevorderd was, ook persoonlijke omstandigheden spelen daarin een grote rol.
Ieder mens kan een bepaalde hoeveelheid tegenslag dragen. Hoeveel dat is, is voor iedereen verschillend en verandert ook van tijd tot tijd. Als je ziek bent kun je bijvoorbeeld minder aan dan wanneer je fit en gezond bent.
Je kunt het zien als een persoonlijke weegschaal.
De ene kant van de weegschaal is je draagkracht, hoeveel je kunt dragen. De andere kant van de weegschaal is je draaglast, hoeveel je op een bepaald moment in het leven op je bordje krijgt.
Wanneer je tijdens je zwangerschap afscheid hebt moeten nemen van je kindje komt dat als draaglast op je persoonlijke weegschaal.
Zolang je draagkracht groter is dan je draaglast, kun je daarmee omgaan.
Het is zo nu en dan zwaar, maar je hebt de kracht om je verlies te dragen.
Zijn je draaglast en draagkracht ongeveer even groot, dan gaat er veel van je aandacht en energie naar het in balans houden van de weegschaal. Dat houd je maar beperkte tijd vol. Zodra je aandacht verslapt of je moe wordt, raakt je weegschaal uit balans.
Vergelijk het maar met dragen van een tas vol boodschappen. Als je die lang moet dragen gaan je spieren verkrampen en kost het je steeds meer kracht. Ook met psychosociale last werkt dat zo, wanneer er evenwicht lijkt te zijn en je draagkracht langzaam afneemt omdat je moe wordt, zal je weegschaal toch gaan doorslaan.
Heb je erg veel op je bordje of voel je je tijdelijk niet zo sterk dan kan je draaglast ook groter zijn dan je draagkracht.
Als jij bijvoorbeeld niet zo lekker meer in je vel zit omdat je diverse vruchtbaarheidsbehandelingen hebt gehad om zwanger te raken dan is je draagkracht tijdelijk minder. Wanneer je dan een miskraam krijgt vergroot dat ook nog eens je draaglast.
Maar ook andere dingen die op je bordje liggen, zoals bijv. stress op je werk of het overlijden van iemand die je dierbaar is, kunnen je weegschaal flink uit balans brengen. Je weegschaal slaat naar de verkeerde kant door en je redt het niet meer zelf. Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput.
Steun en begrip in je omgeving vergroten je draagkracht.
Anderen helpen jou als het ware met dragen, waardoor de last voor jou minder zwaar aanvoelt. Andersom beïnvloedt het gemis van steun ook je persoonlijke weegschaal.
Als je omgeving jouw miskraam of afgebroken zwangerschap niet ziet als een serieus verlies zal er minder steun voor je zijn. En wanneer jij die steun wel had verwacht, maar niet krijgt, maak dat je last extra zwaar om te dragen.
Als er bijvoorbeeld na een tijdje gezegd wordt dat je er nu maar eens klaar mee moet zijn, of dat het pas erg is als je het al hebt voelen bewegen, word jij met je verdriet niet gerespecteerd.
Het kan voelen alsof jij niet het recht hebt om verdrietig te zijn. Dat doet extra pijn, bovenop je verdriet maakt het je draaglast zwaarder.
Gelukkig kun je de balans van je persoonlijke weegschaal verbeteren.
Dat kan door de draaglast te verminderen of door je draagkracht te vergroten. Nu is je draaglast verminderen niet altijd even gemakkelijk, de omstandigheden kun je nu eenmaal niet snel veranderen. Wat wel kan is je draagkracht verbeteren.
In het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap ga je stap voor stap je draagkracht verbeteren. En er is ook steun van en contact met lotgenoten beschikbaar.
Hier lees je meer en kun je je inschrijven.
Ook interessant:
Pingback: 3 manieren om te leren van de ervaring van anderen na verlies van je kindje | Praktijk Janna