1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met een miskraam
Maar over hoeveel miskramen per jaar hebben we het dan? Even wat droge feiten.
Verschillende bronnen geven hier verschillende cijfers over. Volgens de nhg-standaard (uit 2004) gaat het om ongeveer 10% van de zwangerschappen.
Annemarie van der Meer [in haar boek Ongekend verlies] en Freya gaan uit van 15% van alle vastgestelde zwangerschappen. Dat is dus als je wist dat je zwanger was.
Heel prille zwangerschappen die al misgaan vóór je menstruatie tellen daarbij dus niet eens mee.
15%, dat is ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen
In 2015 zijn er 170.510 levend geborenen [CBS]. Als 15% van de zwangerschappen misloopt, dan zijn deze kinderen geboren uit 85% van alle zwangerschappen.
Dat betekent dat er in 2015 ongeveer 30.000 miskramen hebben plaatsgevonden.
En dat is alleen over één jaar. Ieder jaar komen hier weer nieuwe vrouwen bij…
Herhaalde miskramen [als je twee of meer miskramen achter elkaar krijgt] treft 1 tot 3 % van alle vrouwen die zwanger worden. Dat zijn ieder jaar 2.000 tot 6.000 vrouwen.
30.000 vrouwen. Hoeveel is dat eigenlijk?
Hoeveel dat nou echt is, is moeilijk voor te stellen. Even ter vergelijking: in een groot voetbalstadion zoals de Arena of de Kuip kunnen meer dan 50.000 mensen. En in de Ziggo Dome kunnen er 17.000. Met alle vrouwen die een miskraam krijgen kun je dus bijna 2x de Ziggo Dome vullen! Elk jaar opnieuw… Veel hè?
Na een miskraam voel je je vaak heel eenzaam in je verdriet
Ook al komt het dus best vaak voor, toch ken je meestal niemand in je omgeving die het ook heeft meegemaakt. En als mensen het niet hebben meegemaakt dan snappen ze het toch niet helemaal, hoe goed ze soms hun best ook doen.
De meesten willen je verdriet wegnemen en jij krijgt zo het idee dat het niet normaal is dat je zo verdrietig bent. Je gezin, je werk, het vraagt allemaal je aandacht en intussen loop jij alleen rond met je verdriet. Je hebt geen idee hoe je hiermee om kunt gaan, probeert misschien wel je gevoelens weg te stoppen en snel weer zwanger te worden zodat je dit achter je kunt laten.
Iemand die het ook heeft meegemaakt begrijpt je beter. Een lotgenoot heeft vaak aan een half woord genoeg en kan je soms ook tips geven.
Waar vind je dan lotgenoten?
Helaas wordt er nog steeds niet makkelijk over gepraat en daarnaast maak je het ook vaak niet tegelijk mee met anderen in je omgeving. Het kan best lastig zijn om lotgenoten te vinden.
Er zijn op Facebook wel groepen, maar niet overal voel je je thuis. In sommige groepen is relatief veel aandacht voor het verdriet, waardoor je soms het gevoel krijgt dat je niet vooruit komt.
Ook wil lang niet iedereen daar lid van worden, omdat je vrienden dan zouden kunnen zien dat je lid bent van zo’n groep.
Datzelfde hoor ik ook regelmatig van vrouwen die ik spreek. Dat ze de Facebook-pagina van Praktijk Janna of de berichten erop niet of maar af en toe liken omdat ze niet willen dat hun omgeving dat ziet. En ik snap dat.
Supportgroep misgelopen zwangerschappen
Om elkaar te kunnen steunen en inspireren ben ik een [geheime] supportgroep begonnen. Een plek waar je vrijuit kunt delen wat je bezig houdt, zonder dat je overspoeld wordt door verdriet van anderen.
In de supportgroep kun je terecht voor steun en inspiratie en met allerlei vragen over de psychische en sociale impact als je een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, of als je ervoor hebt moeten kiezen om je zwangerschap af te breken.
De opzet van de groep is om elkaar op een positieve manier te steunen en inspireren, in een veilige omgeving.
De groep is geheim, je kunt hem zelf niet vinden en ook kunnen je vrienden niet zien dat je er lid van bent. Omdat de groep geheim is kan ik je alleen toevoegen met je mailadres of als je bevriend met me bent op Facebook.
Nu ben ik een beetje selectief in reageren op vriendschapsverzoeken… maar je kunt je hier aanmelden voor de groep door je mailadres in te vullen:
Ja, ik wil me aanmelden voor de Supportgroep
Je wordt dan zo snel mogelijk toegevoegd. Zie ik je snel in de groep?
Ook interessant:
Pingback: 5 redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam | Praktijk Janna
Pingback: Omgaan met een miskraam: deze 5 aandachtspunten gaan je helpen | Praktijk Janna
Pingback: Wanneer heb je hulp nodig? | Praktijk Janna
Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Angela | Praktijk Janna
Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Anoek | Praktijk Janna