Als je een miskraam hebt gehad of hebt moeten kiezen om je zwangerschap af te breken is dat een verlieservaring die je raakt.
Niet alleen ben je er verdrietig van of misschien wel boos om, het kan ook voelen alsof je lichaam je heeft bedrogen en dat maakt je onzeker. Je bent bang dat het een volgende keer weer misgaat.
Nu je hebt ervaren dat het niet vanzelfsprekend is dat zwanger worden leidt tot een gezond kindje is onbezorgd zwanger zijn er niet meer bij.
Het is heel dubbel: aan de ene kant wil je graag weer zwanger worden
Je wilt immers nog steeds graag een kind, en toch ben je ook bang. Die gevoelens kunnen door elkaar en naast elkaar bestaan. Zo kun je bijv. als je hebt besloten om het opnieuw te proberen elke keer wanneer je ongesteld wordt teleurgesteld en verdrietig zijn, maar tegelijk ook opgelucht dat het nog even duurt.
Het ervaren van verschillende gevoelens kan heel verwarrend zijn. Wat kan helpen is je realiseren dat het eigenlijk nooit of-of is. Het is niet zwart of wit, ertussenin zitten heel veel schakeringen grijs, afhankelijk van hoeveel zwart en hoeveel wit er wordt gemengd…
Hoe kun je nu weer meer vertrouwen in een goede afloop gaan hebben?
Geef jezelf de tijd om je vertrouwen te laten herstellen. Denk maar aan het spreekwoord ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’.
Meestal lukt het wel om stap voor stap weer de moed op te vatten. Helaas zal het altijd wel dubbel blijven, ook je verdriet zal zo nu en dan nog om aandacht vragen. Ook de angst blijft op de loer liggen, er is nu eenmaal geen garantie op een goede afloop.
Wanneer je weet dat het erbij hoort, kun je de angst en onzekerheid leren verduren. Het simpelweg onder ogen zien van je gevoelens geeft vaak al lucht en ze zijn er ook niet altijd. Soms is het op de voorgrond, en soms verdwijnt het even naar de achtergrond.
Herhaalde miskramen
Wanneer het al meerdere keren is misgegaan ben je misschien zelfs wel gaan twijfelen óf je nog wel een keer durft.
Ook hier geldt: durf de tijd te nemen en sta eens stil bij wat je voelt. Wanneer je de moed kunt vatten om de behoefte onder je kinderwens te onderzoeken, kun je van daaruit tot een besluit komen waar je achter kunt staan.
Bedenk dat je ook kunt beslissen dat je nu nog geen beslissing neemt. Tot welk besluit je ook komt, het is jouw besluit en het moet bij jou (en je partner) passen.
Opnieuw zwanger
Mocht je weer opnieuw zwanger zijn, dan zal de angst er ook zijn, het is een van de manieren waarop je rouw zich uit. Je kunt die angst niet wegnemen, wel kun je het leren verduren. Als je jezelf de tijd en de ruimte voor je verdriet en je angsten kunt geven, kan er daarnaast ook ruimte komt voor de blijdschap en nieuwsgierigheid naar dit nieuwe kindje.
Ben je weer zwanger en heb je behoefte aan meer informatie? Dan is ‘Altijd een kind te kort’ van Jeannette Rietberg en Maria Pel een fijn boek.
Extra bezorgd
Een andere manier waarop de angst en je gevoel van kwetsbaarheid zich kan uiten is dat je meer bezorgd bent, of misschien soms zelfs overbezorgd, naar een volgend kind of naar het kind dat er al is in je gezin. Geef jezelf daarvoor de ruimte en probeer niet te oordelen over jezelf. Vaak helpt het al als je kunt zien dat je bezorgdheid er is en je het er kunt laten zijn.
Leer omgaan met je angsten
Angst is geen fijne emotie en ermee omgaan is niet gemakkelijk. In het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap leer je stap voor stap o.a. met je angst omgaan en naar de behoefte onder je kinderwens kijken. Zo komt er evenwicht en rust om keuzes te kunnen maken waar je achter staat en kun je op een positieve manier weer vooruit in het leven.
En heb jij het vooral moeilijk om weer op je lichaam te vertrouwen?
Dan is de workshop Leer je lichaam weer vertrouwen er voor jou! In één dag help ik je in een klein groepje gelijkgestemden naar meer verbinding met jezelf. Het wordt een fijne dag met luchtige en speelse oefeningen om je vrouwelijkheid weer op te zoeken, je energie te laten stromen en om naar je lichaam te leren luisteren.
Pingback: Wat is de meerwaarde van lotgenotencontact? | Praktijk Janna
Pingback: Angstig na een miskraam? Op deze manier kun je daarmee omgaan | Praktijk Janna