1 op de 7 zwangerschappen loopt mis en 1 op de 4 vrouwen krijgt te maken met 1 [of meer] miskramen in haar leven. Als het jou is overkomen wil je graag praktische informatie en wil je weten of het normaal is dat je er zo door geraakt bent. En het is ook fijn om te lezen hoe anderen het hebben ervaren en wat hen heeft geholpen.
Toch moet je zoeken naar gestructureerde informatie. Op internet is veel informatie te vinden, maar dat is niet altijd even gestructureerd. Een boek is dat wel, maar wat zijn dan fijne boeken om te lezen?
Als je een prille zwangerschap verliest
‘Als je een prille zwangerschap verliest’ van Bernhard Spitz, Manu Keirse en Annemie Vandermeulen is een standaardwerk dat wat mij betreft iedereen zou moeten lezen.
Het boek is geschreven door een gynaecoloog, een hoogleraar verliesverwerking en een sociaal verpleegkundige samen. Dat zorgt voor een veelzijdige benadering, al kun je dat ook als een nadeel zien.
Het stukje door de gynaecoloog is wat feitelijk, toch is het ook goed dat je de kant en achtergrond van een arts ziet. Een groot pluspunt aan dit boek is dat er ook specifiek aandacht is voor rouw om je miskraam.
Waar andere boeken prille miskramen en doodgeboren kindjes in één adem noemen, is daarin hier duidelijk onderscheid. Dit boek is speciaal geschreven voor het verlies van een prille zwangerschap dat zo vaak voorkomt, en dat merk je.
Wat mij betreft een aanrader.
[Eerder verschenen onder de titels ‘Tussen iets en niets’ en ‘Omgaan met een miskraam’]
Hoe verwerken andere ouders het verlies van hun baby
Wil jij lezen over hoe andere ouders het verlies van hun baby hebben verwerkt dan is ‘Met lege handen’ van Marianne Cuisinier & Hettie Janssen een goed boek.
Dit boek is gebaseerd op de ervaringen van honderden ouders die eens of meermalen een miskraam of het overlijden van hun baby rond de geboorte hebben meegemaakt. Dit is dus qua zwangerschapstermijn breder opgezet, en dat kan fijn zal als je bijvoorbeeld al iets langer zwanger was of na prenatale diagnostiek hebt moeten kiezen om je zwangerschap af te breken. Er is ook aandacht voor het verlies in de zwangerschap van één van een tweeling.
Wel wordt er in dit boek van een ouder rouwmodel uitgegaan, wat dat betreft heeft ‘Als je een prille zwangerschap verliest’ mijn voorkeur.
Met lege handen is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar, tweedehands nog wel.
Meer boekentips
Heb jij nog tips voor fijne boeken, deel ze dan in een reactie op dit artikel.
En wil je meer lezen of direct beginnen? Vraag dan mijn gratis e-boek ‘Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen’ aan. Na je aanvraag kun je het direct downloaden en beginnen met lezen.
Ook interessant: