Wie een miskraam heeft gehad zal het herkennen: je gedachten en emoties lijken soms de overhand te nemen. Je blijft vaak maar in hetzelfde kringetje van gedachten en vragen ronddraaien, zo’n gedachtestroom waar je helemaal gek van kunt worden.
In mijn begeleiding geef ik dan ook vaak als tip of opdracht om te gaan schrijven. Schrijven helpt om je gevoelens en gedachten te ordenen en het kan je helpen om een stap (of nog een stap) te zetten om je verlies te helen. Door het op te schrijven gaat het uit je hoofd en kun je er wat afstand van nemen. Ze zeggen niet voor niets: papier is geduldig. En wanneer je al je herinneringen opschrijft, maak je meteen een tastbare herinnering aan je ongekende kindje.
Nu kun je simpelweg al je gedachten opschrijven, of het verhaal van je misgelopen zwangerschap opschrijven, maar er zijn ook verschillende invul- en (ver)werkboeken te koop. Met zo’n boek kun je net even een stapje verder komen. Het biedt je structuur en vragen die je kunnen helpen om je gedachten te ordenen, en er kunnen ook invalshoeken en/of ideeën bij zitten waar je zelf (nog) niet aan had gedacht. Dat kan je helpen er nét even anders naar te kijken.
Zo’n boekje kan ook fijn zijn om te gebruiken als het al wat langer geleden is dat je zwangerschap is misgelopen en je voelt dat je nog een stap in je verwerking mag zetten.
Om je te helpen een keuze maken uit deze boekjes vertel ik je graag wat ik vind van de verschillende invul- en (ver)werkboeken die ik heb gelezen. [N.B. De titels van de boeken zijn links, daar kun je zo op doorklikken.]
Geschenk voor even – Jessica Notten
Jessica maakte dit invulboekje na zelf 2x een miskraam te hebben gehad. Het is een dubbel boekje: aan de ene kant start een invulboek en wanneer je het boekje omdraait vind je gedichten van Jessica’s hand, en ruimte om je eigen gedichten te schrijven.
In dit boekje schrijf je alsof je ongekende kindje jou vragen stelt waar jij op antwoord. Er is ook ruimte om te schrijven voor papa, 2 broertjes of zusjes en zelfs voor opa’s en oma’s, tantes en ooms en anderen. Zo ontstaat er een mooi en waardevol document, want ook je ongekende kindje hoort erbij.
Minpuntjes zijn wat mij betreft de kwaliteit van de kaft, dat trekt een beetje krom en dat is jammer als je het wilt bewaren, en dat dit boekje in verhouding wat prijziger is. Vind je het fijn om gedichten te lezen en schrijven én je verhaal op te schrijven, dan kan ik je dit boekje aanraden.
Herdenkingsboek miskraam – Jacobien Beeker
Een klein en dun boekje (20×20 cm, 52 pag.) met gedichtjes en veel ruimte om zelf dingen op te schrijven of in te plakken. Verspreid door het boek vind je illustraties van vlinders, sterretjes en bloemetjes. Sommige illustraties worden meerdere keren herhaald. Het boekje is gedrukt op papier dat wat gelig ziet en vezelig aanvoelt en is van binnen helemaal in zwart-wit gedrukt. In dit boekje vertel jij als het ware je verhaal aan je ongekende kindje.
De uitvoering van het boekje en de voorgedrukte teksten maken dat ik het zelf niet zou gebruiken. Er zijn mooiere boeken te koop.
Dan neem je toch een hond – Rolienke van der Velde
Van dit boek kan ik echt uit de grond van mijn hart zeggen: ‘Wat goed dat dit boek er is.’ Er is niet altijd oog voor een (nog) onvervulde kinderwens vanuit een christelijk oogpunt, terwijl hier volgens mij wel behoefte aan is. En ook ik, als hulpverlener zonder christelijke achtergrond, leer er weer van. Als je zwangerschap lang uitblijft stelt dat je geloof op de proef en in de kerk ligt vaak de nadruk op het gezin en daarnaast weinig aandacht voor een onvervulde kinderwens.
Het boek zet je aan tot denken en schrijven en tot anders kijken naar jezelf en je kinderwens. In de verschillende hoofstukken is aandacht voor verschillende fases in het proces, inclusief de achtbaan van vruchtbaarheidsbehandelingen, een hoofdstuk over miskraam, een voor wiens kinderwens onvervuld blijft en ook een hoofdstuk voor als je wens toch vervuld wordt na een lange weg. Dan ben je niet meer kinderloos, maar je bent ook niet ‘gewoon zwanger’.
‘Dan neem je toch een hond’ is niet alleen fijn voor als je kinderwens niet vervuld lijkt te gaan worden, maar heel geschikt voor iedereen die bezig is om de kinderwens te vervullen. Het helpt je omgaan met de confrontaties en teleurstellingen die je tegenkomt op je pad om je kinderwens te vervullen. Ook als je geen christelijke achtergrond hebt is dit een waardevol boek, wanneer je dat buiten beschouwing laat blijven er nog genoeg inzichten en opdrachten over waar je veel mee kunt.
Dit boek is van de besproken boeken het vriendelijkst geprijsd. Het heeft alleen geen ruimte om in te schrijven, dus je hebt er nog wel een mooi notitieboek bij nodig.
Als je je kindje verliest in de zwangerschap – Miriam van Kreij
Wat mij betreft is dit het beste en mooiste invulboek voor als je zwangerschap is misgelopen. Miriam heeft mooie vragen voor je, ook vanuit invalshoeken waar je zelf niet meteen aan denkt. Het is liefdevol geschreven en uitgevoerd. Het is een mooi en volledig boek, met suggesties en zonder belerend over te komen. Wanneer je schrijft is het alsof je met haar in gesprek bent en dat kan je helpen om je verrlies (ook) op een diepere laag te helen.
Op zoek… – Carla Beukers
Als je kinderwens onvervuld blijft moet je op zoek naar een andere invulling van je leven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met ‘Op zoek…’ heb je een mooi routeboek voor je zoektocht. Carla geeft je mooie handvatten en inspiratie om op een praktische manier je verhaal als het ware te herschrijven. Je maakt zo een persoonlijk een waardevol document en vindt stap voor stap de antwoorden die bij jou passen.
Aan Carla’s boek werkten 6 coaches/therapeuten mee, en ik ben er trots op dat ik daar één van ben.
En wat als je nog meer nodig hebt?
Merk je tijdens of na het schrijven in één van deze (ver)werkboeken dat je nog meer stappen mag zetten? Of dat er stukjes naar boven komen waar je begeleiding bij nodig hebt? Neem contact met me op voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek, dan kijken we samen of en hoe ik je verder kan helpen.
Ook interessant: