Als je een miskraam hebt gehad of je zwangerschap hebt moeten afbreken vraag je je vaak af waarom het is misgegaan.
Want wanneer je weet waarom, kan het een volgende keer misschien worden voorkomen…
Je zoekt de oorzaak vaak bij jezelf, en gaat aan van alles twijfelen. Heb je iets verkeerd gedaan? Had je beter op jezelf moeten passen, heb je soms iets gegeten of gedronken dat niet goed was, of had je misschien niet zo zwaar moeten tillen?
Door dit soort twijfels voel je je vaak ook nog eens schuldig, meer over waar dat schuldgevoel vandaan komt lees je hier.
Van waarom naar waarom ik
Ook al wordt er soms verder onderzoek gedaan, toch wordt daarbij meestal geen oorzaak gevonden. En wanneer er wel een oorzaak wordt gevonden dan is je vraag vaak nog niet echt beantwoord en verschuift het zich naar ‘Waarom ik?’ of ‘Waarom wij?’
Willen weten waarom komt voort uit een behoefte aan controle en overzicht. We willen graag dat het leven rechtvaardig is, maar dat is het niet. En dat is moeilijk om mee om te gaan. Jeannette Rietberg zegt in haar boek Altijd een kind te kort: ‘De natuur kan niet tellen.’
En verlies en rouw horen nu eenmaal bij het leven, daar kun je niet omheen.
Het ‘Waarom?’ blijft je vaak lang bezighouden, maar er is geen echt antwoord op. Erover blijven nadenken kun je zien als een vorm van piekeren en dat is net als schommelen: het houdt je bezig, maar je komt niet vooruit.
Van waarom naar waartoe
Onder de vraag naar het waarom ligt vaak de behoefte aan zingeving. Wanneer je door je verlies anders in het leven gaat staan of misschien zelfs je leven een andere wending krijgt kun je zeggen dat het je heeft gevormd tot wie je nu bent. Zo kun je er achteraf voor jezelf zin aan geven. Waarmee ik niet bedoel dat het mislopen van je zwangerschap en het verlies van je ongekende kindje een zinvolle ervaring is.Op het moment dat je die zingeving kunt zien in je levensloop, in jouw eigen verhaal, vind je je antwoord op de vraag waartoe. Dan merk je ook dat de vraag waarom naar de achtergrond is verdwenen.
Het spreekt voor zich dat dat niet iets is dat je van de ene op de andere dag ‘doet’ of even toepast. Het is vaak een proces van jaren van persoonlijke groei.
Je hoeft daar niet alleen naar te zoeken.
In het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap wordt hier ook aandacht aan besteed. Zodat je stukje bij beetje je eigen antwoord kunt gaan vinden en je je ervaring kunt gaan helen.
Rust rond je misgelopen zwangerschap is een uniek programma waarin je in 7 stappen leert om mild en liefdevol met jezelf om te gaan zodat je meer lucht en ruimte in je leven krijgt. Je volgt het programma vanuit je eigen luie stoel en kunt ieder moment starten. Hier lees je meer over rust rond je misgelopen zwangerschap.
Pingback: Als je niet meer onbezorgd zwanger kunt zijn… | Praktijk Janna
Pingback: Waarom je je soms schuldig voelt na een miskraam of afgebroken zwangerschap | Praktijk Janna
Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Carla | Praktijk Janna